02 November 2009

Mini EGM

02 November 2009 - Dah seminggu production kitorang start balik hasil dari mini EGM last week. Apa korang ingat MCA MIC je boleh buat EGM ??

Ada beberapa resolusi yang dapat kitorang kumpulkan :

1 - Tak payah tunggu Tok Guru turun...lambat sangat
2 - Production kena teruskan..kalau tak sampai bilapun masalah tak selesai
3 - Kurangkan production scale..untuk elakkan kerugian yang besar
4 - Pelbagaikan process method..cari mana yang paling ngam
5 - Extend process sampai final product..sampai keluar cendawan

#1 Kalau nak tunggu Tok Guru turun tahun depan pun belum tentu lagi..dia tengah sibuk dengan projek kat Sarawak. Abih tu takkan kitorang nak nganga je kat sini. Gunung dah jadi bukit..manjang kena tarah je. Top-up takde gak..sampai bila boleh tahan.

#2 Kalau lama sangat stop takut lupa lak nanti. Kitorang ni dah la Pentium II 286MB RAM. Potensi nak crash tu memang tinggi.

#3 Kuantiti memang kurang gile..kitorang buat 1/5 dari output biasa. Salah satu punca masalah yang kitorang jangka ialah overloaded masa kukus..jadi padi tu tak sterilized sepenuhnya.

#4 Walaupun mengambil masa tapi kaedah ni terpaksa kitorang buat dengan harapan akan jumpa satu process method yang betul2 ngam untuk dijadikan standard...kira SOP la.

#5 Yang ni process paling lama. Benih matang dalam tempoh 15 hari..beg media matang 60 hari..1st harvest dalam masa 7 hari..lepas tu baru boleh tau yang benih kitorang tu menjadi ke tidak.

Walaupun apa yang kitorang buat ni memakan masa yang agak panjang tapi demi untuk menghasilkan benih yang betul2 power dan demi kepuasan pelanggan (CS)..kami takde option lain. Ini baru permulaan..kalau tak selesai sekarang lambat laun benda ni akan muncul balik.

Ingat !! Pertanian adalah Perniagaan dan Perniagaan ni adalah Periuk Nasi aku


p/s Hi orang Sony..dah dapat bonus takkan senyap je ??
.
.
.

No comments: